Zigoma İmplant Tedavisi Nedir?

Elmacık kemiği tedavisi de denilen zigoma implant tedavisi, üst çene kemiği olmayan hastalar için uygun bir tedavidir.  Üst çene kemiği olmayan ve bu yüzden implant yapılamayan hastalar için zigoma implant uygulanır. İleri derecede kemik kaybı oluşmuş olan kişiler dişsiz maksillaya sahiptirler ve bu yüzden cerrahi ya da protetik tedaviler oldukça zorlaşır. Bu anlamda üst çene kemiği erimiş olan hastalar için eğer yalnızca geleneksel implantlar kullanılacaksa, implant yapılacak kısma implant yapmadan genellikle kemik grefti uygulaması yapmak gerekebilir.

Bu uygulama, sinus tabanın yükselmesini ve kemik greftilerin oluşmasını içeren bir uygulamadır. Zigoma implant tedavisi için önemli olan hususlar uzun süren tedavi süresi, masraflar ve potansiyel komplikasyonlardır. Bu nedenlerden dolayı hasta zigoma tedavisinden uzaklaşabilmektedir.

Zigoma İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi için zigomatik implant cerrahisi, derin sedasyon veya genel anestezi altında gerçekleşmektedir. İlk önce zigoma implantlarının yerleştirilmesi için kesilen diş etleri dikilir. Üst protezde implantların uygulandığı kısımlar bollaştırılır ve protezin içine doku pomadlar yerleştirilir. Bu uygulama sayesinde hastalar eski protezlerini altı aylık iyileşme süresince kullanabilir. İkinci adımda implantlar bir metal bar yardımı ile birbirine bağlanır ve bu bağlantıdan dört ile altı ay sonra yumuşak dokulardan ölçü alınır.

Alınan ölçüler protezin yapımı için gereklidir. Protez yapımında uygun bir iyileşme periyodu takip edilerek yaklaşık üç ile dört hafta sonra son ölçüler alınır. İmplantlar sabit köprü yapımında olduğu gibi hazırlanır ve buna takriben laboratuvar işlemleri başlar. Laboratuvar işlemlerinin ardından dişli provalar yapılır ve hasta proteze estetik açıdan onay verir.

Zigoma implant tedavisi genel anlamda %82 ve %100 arasında başarılı olarak sonuçlanmaktadır. Buna bağlı olarak Zigoma implant tedavisi  ‘nin aşırı derece üst çene kemiği erimiş ve tümör operasyonu sonucu üst çene kaybı olmuş hastalarda başarılı ile uygulanabileceği kanıtlanmıştır.

Tedavi yapıldıktan ve protez takıldıktan sonra tedavide oluşabilecek olan en önemli komplikasyon implantların kaybedilmesidir. Seyrek olarak da olsa bazı hastalarda bu durum gözlemlenmektedir. Bunun için tedavi planı iyi yapılmalı ve sonrasında iyileşme süreci iyi bir şekilde atlatılmalıdır. Zigoma implantlarının kaybında arka bölgedeki dişlerden destek alma konusunda ciddi anlamda sorunlar yaşanabilir. Bu durum diğer implantlara aşırı yükleme yapılmasına yol açabilir. Sonuç olarak bu dengesizliği yaşatan implantların yerine ikinci bir implant yerleştirilmesi yapmak gerekebilir. İkinci implant ortaya çıkan dengesizliği giderecektir.