Diş Apsesi

Diş apsesi ağızda bulunan bakterilerin diş eti ve diş içinde ilerlemesi ile oluşan bir durumdur. Birçok nedeni olabilir ama en önemli neden ihmal edilmiş ağız ve diş bakımıdır. Ağızda bulunan bakteriler dişlerde oluşan çatlaklardan içeri girer ve apse oluşumuna neden olur.

Diş apsesi Nasıl Oluşur?

Şekerli ve asitli gıdaları çok tüketmek, düzensiz yapılan diş bakımı, dişlerde oluşan kırık ve çatlak, diş minesine zarar veren alışkanlıklar, bazı diş eti hastalıkları, bazı kronik hastalıklar bağışıklık sistemini düşürerek diş apsesine zemin hazırlar. Diş apsesi tedavisi olan bir rahatsızlıktır.  Ağız bakımı düzenli yapılmadığı zaman ağız içinde oluşan bakteriler diş çatlaklarından içeri girer ve dişin yumuşak tabakasına doğru ilerler. Bu yumuşak tabaka etkilenir ve apse meydana gelir. Diş gıcırdatma dişin mine tabakasına zarar verir ve zaman içinde diş yüzeyinde çatlaklara neden olur.

Diş apsesi Belirtileri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi Diş apsesi sorununda da bazı belirtiler vardır.  Bunları maddeler halinde yazarsak;

  • Sıcak veya soğuk bir şeyler yenirken dişlerde oluşan hassasiyet
  • Dişlerde zonklama tarzı ağrı oluşumu
  • Diş etrafında şişlik
  • Baş ağrısı
  • Boyun bölgesinde lenf nodlarının büyümesi
  • Ateş
  • Ağızda şiddetli koku

gibi belirtiler Diş apsesi varlığının kanıtlarıdır diyebiliriz. Detaylı bir muayene ile Diş apsesi diş hekimi tarafından teşhis edilir. Dişe çekilen röntgen ile diş etrafında açık bir şekilde apse oluşumu görülebilir.

diş apsesi

Nasıl Tedavi Edilir?

Apseli diş tedavisi için öncelikle var olan enfeksiyonun giderilmesi gerekir. Bunun için diş hekiminiz enfeksiyonun tedavi aşamasında size antibiyotik verecektir. Düzenli olarak antibiyotik kullanımı sonucu diğer tedavi aşamalarına geçilir. Diş çekimi artık uygulanmayan bir tedavidir. Diş kökü kanal tedavisi yapılarak tedavi edilir. Dişin kök bölgesinde var olan apseler iyice temizlenmelidir. Apse temizlendikten sonra kanal tedavisi uygulanmalıdır.

Diş etinden kaynaklanan Diş apsesi oluşumunda diş eti tedavileri uygulanır. Apseli bölge tedavi edilmezse kişinin çenesinde uyuşmalara neden olur. Çene kemiğini ve siniri etkileyerek kemiğe zarar verebilir. Diş araları boşluksa ve diş bakımı düzenli yapılmıyorsa diş aralarında biriken besin atıkları diş kökünde apse oluşumuna neden olur. Diş apsesi tehlikelidir ve diş kayıplarına neden olabilir.

diş ağrısı

 

Sağlıklı bir diş yapısı için mutlaka düzenli olarak diş hekimine muayene olunmalı ve Diş apsesi  sorunu varsa bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Antibiyotik sadece tek başına yeterli değildir. Diş köküne inilerek diş kökünün temizlenmesi gerekir. Ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalıdır ve mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi diş aralarında biriken besin artıklarını çıkarmaya yardımcı olur. Yatmadan önce ve sabah kalktığınız zaman dişleri fırçalamak önemlidir. Düzenli diş bakımı ile tedaviye yardımcı olunabilir.