Horlama ve uyku apnesi nedir?

Horlama; halk arasında uyku sırasında bireyin çıkarttığı gürültülü ses olarak tanımlanır. Tıp literatüründe özellikle kilo problemi olan erişkinlerde, yumuşak damak ve küçük dil normalden daha fazla büyümesi ile karakterizedir. Gerginliklerini kaybeden bu dokuların soluk yolunu daraltması sonucunda ciğerlere giden hava bu dokuları titreştirir ve ortaya horlama sesi çıkar.

Horlama ve uyku apnesinin kişi üzerindeki etkileri nelerdir?

  • Rahat nefes alamamaya bağlı olarak sabahları zor uyanma
  • Baş ağrısı ve mide bulantısı
  • Gün içinde sürekli uyku hali, özelikle öğle-akşam yemeği sonrası uyuya kalma
  • Konsantrasyon bozukluğu ve sürekli yorgun ve isteksiz bir ruh hali

en tipik belirtilerdir. Ayrıca hastalığın ileriki evrelerinde kandaki oksijen seviyesinin normalin oldukça altına düşmesi ile hipertansiyon ve kalp büyümesine neden olur. Ciddi uyku apnesi olan kişilerde kalp krizi riski veya felç durumları olabilir.

Horlama ve uyku apnesi hangi durumlarda oluşur?

  • Kilolu erişkinlerde
  • Sık alkol ve sigara kullanımında
  • Yoğun stres
  • Sakinleştirici veya kas gevşetici kullanımı
  • Genetik eğilim

horlama

Horlama tedavisi nasıldır?

Horlama tedavisi için günümüzde modern tıpta üç tedavi yöntemi bulunur. Bunlar Kulak Burun Boğaz Uzmanlarının uyguladığı yumuşak damağa ve dile yapılan cerrahi uygulamalar, CPAP maskesi ve horlama protezleri ‘dir. Cerrahi uygulamalar her hastaya yapılamayabilir ayrıca uygulandıktan bir süre sonra tekrar etme riski vardır. CPAP maskesi ise geceleri kullanılır ve sürekli hava üfleyerek tıkanmayı engeller. Fakat cihazın kullanımı zordur (sırt üstü yatma zorunluluğu, aletin ses çıkarması, burun kuruluğu yapması vb) ve pahalı bir uygulamadır.

Horlama protezi nasıl tedavi eder?

Geceleri uykuda kullanılan ve dişler üzerine oturan horlama protezi alt çeneye ileri ve aşağı konum vererek sarkmış olan dokuları tekrar eski gerginliklerine kavuşturarak soluk yolunu açar ve horlama ve uyku apnesini engeller. Hastalık ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi süresi o kadar kısalır.

Horlama - Uyku Apnesi Protezi Tedavisi 1

Horlama Protezinin Avantajları nelerdir?

  • Kullanımı kolay ve konforludur.
  • Kullanılmaya başladığı andan itibaren horlama ve uyku apnesini azaltır (çoğu zaman ilk gece horlama ve uyku apnesini keser). Ana etkiler ise 3-4 hafta içinde gözlenir.
  • Küçük bir protez kabına sığar ve her yere rahatlıkla taşınabilir.
  • Cerrahi müdahale gerektirmez.
  • Diğer tedavi yöntemlerine göre ucuzdur.
  • Birçok bilimsel çalışmada tedavi edici etkisi olduğundan bahsedilir.

Horlama - Uyku Apnesi Protezi Tedavisi 2

Horlamam – Uyku apnem var, hemen protez mi yaptırmalıyım?

Benim hastalara önerim, önce kulak burun boğaz uzmanına muayene olun, gerekiyorsa uyku testleri yaptırın. Kulak burun boğaz uzmanınız size ameliyat veya CPAP cihazı önerirse onları uygulayın. Eğer ameliyattan korkuyorsanız, veya ameliyat sonrası şikayetler geri gelmişse veya CPAP cihazını kullanmakta zorluk çekiyorsanız, korkmayın sizin için açık bir kapı daha var. O zaman size Horlama – apne protezi ‘ni öneririm.

Horlama - Uyku Apnesi Protezi Tedavisi 3

Bu protez ile horlamadan – uyku apnesinden kesin kurtulur muyum?

Tıpta asla kesin diye bir şey yoktur. Hiçbir tedaviyi kesin düzeltir diye lanse edemeyiz. Lakin insanlardaki çene ve soluk borusu yapısı gereği, alt çene önde konumlandığı zaman soluk borusu açılır, ve bu çok basit bir fizik kanunudur (Bahçe hortumunu bükerseniz su akışı durur, düzleştirirseniz su rahat akar gibi basit bir örnek). Bunun için protezin çeneyi önde tutması sonucu normal insan fizyolojisine göre soluk borusunun daha açık hale gelmesi gerekir. Biz hiçbir tedaviye kesin demiyoruz ama hastalar çok büyük oranda faydasını görürler.

Horlama - Uyku Apnesi Protezi Tedavisi 4Protez kaç günde hazırlanır?

Yapım aşaması 3 seans gerektirir. İlkinde hem alttan hemde üstten ölçü alınır, ikinci gelişte provası yapılır, son seansta ise teslim edilir. Acil durumlarda eğer Dr. Kaan Öztoprak uygunsa 1 günde hazırlanabilir, şehir dışından gelen hastalar için gün içinde verilebilir. Fakat yapım aşamalarının daha kaliteli olması bakımından 3 seans gelinmesi tavsiye edilir.

  • Burun aparatları ne kadar etkilidir? : Horlama ve uyku apnesi, yutak bölgesindeki küçük dil, yumuşak damak ve dilin sarkarak hava yolunu daraltması sonucu oluşur. Yutak bölgesindeki hava yolunun açılması gerekir. Bundan dolayı buruna takılan aparatların hiçbiri bu işlemi yapamayacağı için ne uyku apnesini ne de horlamayı kesmez. Bu tür ürünlere itibar etmeyin.
  • Horlamanın tedavi edilmesi neden önemlidir? : Günlük yaşam kalitenizin yükselmesi, sağlıklı ve rahat bir uyku uyumanızın yanında bazı hastalıklara yakalanma riskinizin azalması için horlama tedavisi önemlidir.
  • Horlama her zaman uyku apnesine sebep olur mu?: Her zaman sebep olmaz. Horlama bazen tek başına bir hastalık, bazen de uyku apnesinin bir belirtisidir.
  • Horlama neden erkeklerde daha fazla görülür?: Horlama ve uyku apnesi, erkeklerde kadınlardan yaklaşık iki kat daha yaygındır. Bunun sebebi erkeklerde yağ birikiminin vücudun üst kısmında, özellikle de boyun bölgesinde, kadınlarda ise çoğunlukla vücudun alt kısmında olmasıdır.
  • Protezin yan etkisi var mı?: Hayır protezin yan etkisi yoktur.
  • Protez ne zaman takılmalı? nasıl kullanılmalı? :  Sadece geceleri yatarken takılır, 6 saatlik kullanım yeterlidir.
  • Uyku sırasında rahatsız etme, boğaza kaçma, ağrı yapar mı? : Hayır yapmaz, dişlere oturduğu için ağızda sabit kalır.
  • Protez büyüklüğü nedir? Boğazı zorlar mı? : Büyüklük dişlerinize oturmasını sağlayacak kadardır. Boğaza uzanan bir bölgesi yoktur, rahatsız etmez.
  • Tedavi ne kadar sürüyor? Protez ömür boyu mu takılıyor mu? : Hastalığın şiddeti ve hastanın durumuna göre değişir. Bu protez gözlük gibi takılıp çıkarılabilen bir apareydir. kullanıldığı sürece rahat nefes alınmasını sağlar fakat çoğu vakada ortalama 6 ay sonra protez olmasa dahi horlamanın kesildiği görülür. Bu protezin iyileştirici etkisidir. Fakat protez kullanılmayı bırakıldığında sorunlar tekrar başlamayacak diye birşey demek yanlış olur.
  • Başkasının protezini takabilir miyim? : Protezler kişinin ağız yapısına özel üretildiği için başkasının protezini takamazsınız.
  • Protezi takıp çıkarmak zor mu? Kullanımı rahat mıdır? : Protezi takıp çıkartmak sizi hiç zorlamayacaktır. Kullanım açısından gayet rahattır.
  • Protezin ağız kuruluğu gibi yan etkileri var mı? : Hayır yoktur. Aksine oksijen alımınız artacağı için daha rahat ve sağlıklı bir uyku uyursunuz.
  • Tam dişsizlik ya da başka bir ağız protezi kullanımı durumunda, horlama protezi kullanılabilir mi? : Horlama protezi kişiye özel uygunlukta yapıldığı için diğer ağız protezleri ile kullanılabilir. Fakat tam dişsizlik durumunda kullanılmaz
  • Horlama protezini herkes kullanabilir mi? : Yapılacak muayeneye göre çene yapısı uygun olan herkes horlama protezini kullanabilir.
  • Protezi nasıl saklayıp taşıyabilirim? : Özel protez kutularına koyup, istediğiniz gibi muhafaza edebilirsiniz. İstediğiniz gibi taşıyabilirsiniz. Şeffaf olduğundan, kutu dışına konulduğunda genelde çöp sanılıp atılabilir. Kendi kutusu dışında biryere asla konulmamalıdır.
  • Protezin etkisi ne zaman görülmeye başlanır? : İlk geceden itibaren 3-4 haftalarda artarak etkisi gösterir.
  • Horlama aslında uyku apnesi olabilir mi? : Horlama ve uyku apnesi birbirine bağlı hastalıktır. Uyku apnesinin başlangıç evresi horlamadır. Bundan dolayı hastalık ne kadar erken zamanda tedavi edilirse, tedavi süresi o kadar kısalmaktadır.
  • Horlama protezi çenem de bozukluğa yol açar mı, çenem hep önde kalır mı? : Horlama protezi çenenizde herhangi bir bozukluğa veya dezenformasyona neden olmaz, protezi çıkardıktan sonra eski görümünüzde olursunuz. Kemiklerde veya dişlerde bir değişikliğe sebep olmaz.
  • Horlama protezi her yaştaki insana yapılabilir mi? : Horlama protezi yapılabilmesi için kişinin kemiksel büyümesini tamamlanması gerekir. Yani bayanlarda 17 yaşından sonra erkeklerde ise 18 yaşından sonra uygulanır.
  • Horlama protezinin ömrü ne kadardır?  : Bu protezler sert plastikten yapılmıştır. Protezin başına bir kaza gelmedikçe veya dişerinize yeni protez tedavileri ( köprüimplant ) yapılmadıkça yıllarca kullanılır. Eğer dişlerinizin şeklini değiştirecek bir tedavi olursanız, o zaman yenisi yapılması gerekir.

Horlama – Uyku Apnesi Protezi Tedavisi - Artifact

Horlama Protezinin fiyatı – ücreti ne kadardır?

Hastalarımıza yapılan bu protezler, adı üstünde kişiye özel üretilmiş olan protezdir. Protezler Hekim uygulaması ile birlikte tedavi edici bir fonksiyon ile tasarlanır. Herkesin kendi diş kalıbına tam oturacak şekilde yapılır. Bu yüzden fabrikasyon ürünlerle kıyaslanamaz.

Alp Kaan Öztoprak