SEDASYON NEDİR? 

Sedasyon, anestezi uzmanlarının hastaya damar içi ilaçlar vermesiyle yaptığı kontrollü bir yarı uyur halidir. Sedasyon, diş hekimliğinde korkulu, endişeli hastalarda, zihinsel engelli çocuk ve yetişkin hastalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle çok sayıda çürüğe sahip olan çocuk hastalarda, diş hekimi koltuğunda uzun süren işlemler çocuk hastalarda bıkkınlık hissi oluşturmakta ve tedaviyi bırakmaya neden olmaktadır. Ya da endişeli olan küçük çocukların bu tedaviler sırasında ani hareketleri veya lokal anesteziden korkmaları nedeniyle işlemler istenilen rahatlıkta yapılamamakta ve hem çocuk, hem hekim için tedavi zorlaşmaktadır. Bu tarz durumlarda eğer çocuk hastanın bilinçli olarak tedavisi sağlanamıyorsa, sedasyonla tedavileri yapılabilmektedir.

ÇOCUK HASTALARDA SEDASYONLA DİŞ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Çocuk hastalara sedasyonla diş tedavisi yapılırken, pedodontistlerin (çocuk diş hekimi) anestezi uzmanıyla birlikte donanımlı merkezlerde bu tedavileri yapması gerekmektedir. Genel anesteziden farklı olarak sedasyonda hasta solunumu makineye bağlı olmadan, normal şekilde devam etmektedir. Bu nedenle sedasyonun neredeyse hiç riski bulunmuyor. Sadece kalp rahatsızlığı gibi bazı sağlık problemleri yaşayan hastalardan tetkikler istenerek, uygun olması durumunda işlem uygulanabiliyor.

sedasyon çocuk diş, uyutarak diş

SEDASYON NASIL UYGULANIYOR?

Hastanın tedaviden önce aç olması gerekmektedir. Anestezi uzmanı tarafından damar yolu açılan hastaya ilaç verilerek uyku hali sağlanıyor. İşlem sonuna doğru ilaç kesiliyor ve hastanın uyanması sağlanıyor. Tedavisi biten hastanın, ilaç kesildikten sonra uyanması oldukça kısa sürede gerçekleşiyor ve kendine gelen hasta yaklaşık 30 dakika sonra evine gidebiliyor.

SEDASYONUN AVANTAJLARI NELERDİR?

Sedasyon uygulanan hasta, işlemin hiçbir aşamasını hatırlamaz. İşlemler sırasında ağrı hissetmez.  Özellikle çok sayıda çürüğü olan çocuk hastaların tedavisi ‘genellikle’ aynı seansta biter. Hastanın psikolojisi etkilenmez. Çocuk hastalar bu işlemi acısız atlattığı için daha sonraki diş hekimi kontrollerine daha rahat devam eder.

SEDASYON ÜCRETLERİ NE KADARDIR?

Sedasyon işlemi anestezi uzmanı tarafından ameliyathane ortamında yapılmalıdır. Bu sabit ücret dışında fiyatlandırma yapılacak diş sayısına ve işleme göre belirlenmektedir.

SEDASYONLA TEK SEFERDE DİŞ TEDAVİLERİ BİTER Mİ?

Sedasyonla diş tedavisi yaptırmanın en büyük avantajlarında biri de tek seferden birçok dişin tedavisinin bitirilebilmesidir. Genellikle tek seferde tüm dişlerin tedavisi yapılabilmekle birlikte, tedavi öncesi yapılacak işlemler belirlenerek hastalar ile bu konu değerlendirilmektedir. Uyutarak diş tedavisi

SEDASYONLA HANGİ DİŞ TEDAVİLERİ YAPILABİLMEKTEDİR?

Sedasyonla Diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi, implant her türlü diş tedavileri anestezi altında yapılmaktadır fakat yapılacak işlemin türü ve işlem süresine göre hangi anestezi şeklinin hastaya daha uygun olduğunu muayene ettikten sonra karar vermekteyiz.Ece Öztoprak Pedodontist

sedasyon çocuk diş, uyutarak diş

Sedasyon/genel anestezi tehlikeli midir?

Sedasyon ve genel anestezi tıbbın birçok alanında rutinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ve Gerekli önlemlerin alındığı durumlarda sedasyon veya genel anesteziden korkmaya gerek yoktur. Sedasyon sırasında zaten hasta solunumu makineye bağlı değildir , hasta solunumu normal şekilde devam etmektedir. Hem genel anestezi hem de sedasyonda İşlem sırasında anestezi uzmanlarıyla birlikte çalıştığımız için hasta oksijenlenmesi ve kalp atım hızı sürekli kontrol altında tutulmaktadır. ankarada sedasyon yapan hastaneler

//www.youtube.com/watch?v=MmRhEBbW4Xg

Ece Öztoprak – DoktorTakvimi.com

Değerli Yorumlarınız için bu linki tıklayabilirsiniz.