Diş Beyazlatma (Bleaching)
Güzel gülümsemenin ve estetik görüntünün sağlanması için dişlerin düzgün sıralanması kadar, beyaz olması da çok önemlidir. Ancak dişlerin yapısal bozuklukları, alınan ilaçların bir kısmı, sigara kullanımı, yiyecekler ve tüketilen çay, kahve gibi içecekler ne yazık ki dişlerde koyu renklere neden olabilmektedir. Diş beyazlatma yöntemi bu konuda size yardımcı bir uygulamadır.
Ne mutlu ki bu koyu renk oluşumlarının birçoğunun giderilmesi mümkündür.
Dişlerin beyazlaması konusunda çeşitli yöntem ve tedaviler mevcuttur. Ancak, bu yöntemin ne olacağına hastaların, bilinçli bir hekimle karar vermesi gerekmektedir. Bilinçsizce kullanılan birçok beyazlatma ajanının diş yapısına zarar verebileceği unutulmamalıdır.
Diş taşlarının temizlenmesi ve plağın temizlenmesiyle bir miktar açılan diş rengi için, diş beyazlatma (bleaching) sistemleri de kullanılarak belirgin bir beyazlama sağlanabilmektedir. Ortalama 2 ton beyazlatma sağlanabilir.
Lazer yöntemiye diş beyazlatma
Lazer yöntemiyle diş beyazlatma, klinik ortamda ve son teknoloji cihazlar ile yapılmaktadır. Yaklaşık 30 dakika süren bu işlemle diş renginde açılma sağlanmaktadır. Kişinin isteğine ve dişin gereksinime göre iki veya daha fazla seans uygulanmaktadır. Diş hekimleri tarafından hızlandırılmış şekilde uygulanan ofis tipi beyazlatma (ofis bleaching) yanında, hastalarımızın ev ortamında uygulayabileceği ev tipi beyazlatma (home bleaching) sistemleri de mevcuttur. Ancak bu beyazlatma sistemlerini kullanmadan tecrübeli bir hekime danışmanız önemlidir.
Diş beyazlatma zararlı mıdır?
Yapılan araştırmalar, doğru yöntemlerle yapılan diş beyazlatmalarının güvenli olduğunu bildirmektedir. Doğru ürün kullanıldığında yapılan beyazlatma işleminin diş ve dişetine herhangi bir yan etkisi yoktur.
Evde diş beyazlatma nedir?
Kişinin ağız ölçüsüne göre hazırlanan kalıplara beyazlatma ajanın koyularak uygulanması yöntemidir. Bu ajanların konsantrasyonları ofis tipi beyazlatma ürünlerine göre daha düşüktür. Dolayısıyla daha yavaş etki gösterirler. Etkili bir beyazlık için öncelikle klinikte ofis tipi beyazlatma yönteminin ardından evde ev tipi beyazlatma (home bleaching) ile destekleme önerilmektedir.
Diş beyazlatma sonrası hassasiyet normal midir?
Diş beyazlatma sonrasından bir miktar hassasiyet oluşabilmektedir. Özellikle sıcak veya soğuk gıdaların tüketilmesi sırasında hassasiyet meydana gelebilmektedir. Bu hassasiyet 48 saat içerisinde kaybolmakta ve tedavinin bitmesinden 1-3 gün sonra tamamen ortadan kalkmaktadır.
Diş beyazlatması (bleaching) sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
- Beyazlatma sonrasında bir miktar hassasiyet oluşabilmektedir. Geçici olan bu hassasiyetler 3 gün içerisinde kaybolurlar ancak ilk gün oluşan ağrı için ağrı kesici alınabilir.
- İlk hafta aşırı sıcak-soğuk içecek ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Özellikle sigara, çay, kahve, şarap, vişne, salça gibi renk verici gıdalar 1 hafta süreyle tüketilmemelidir.
- Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. Beyazlatma işlemi 2 yada 3 yılda bir desteklenebilir.