Diş Fırçalama Eğitimi

Gün içerisinde yediğimiz yemeklerin ağız içerisinde kalması ve dişlere olumsuz olarak yansımasını diş fırçalayarak yok edebiliriz. Birçok kişinin tam olarak bilmediği diş fırçalama eğitimi oldukça önemlidir. Dişlerin çürümemesi ve ağız sağlığı için doğru bir şekilde fırçalama yapılmalıdır. İlk önce diş fırçasını doğru bir şekilde seçmeniz gerekir. Genellikle orta derece sertlikte fırçalar tercih edilir. Her yaşa göre değişen fırçaları yetişkinler ve çocuklar doğru bir şekilde edinmelidir.

diş fırçalama

Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Öğün olarak yaptığımız diş fırçalama eğitimi iyi bilinmesi gerekir. Öncelikli olarak fırça doğru bir açıda tutularak önce alt çene sonra üst çeneye temas edilmelidir. Tercih edilen 45 derecelik açıdan alt çenede aşağıdan -yukarı, üst çenede ise yukarıdan -aşağıya doğru fırçalanır. Bu açı ve hareketleri ağız içerisindeki bütün bölgelere uygulanmalıdır. Her bölgeye en az 12 -15 arası fırça darbesi vurulmalıdır. Yaklaşık olarak 3 -5 dakika arasında bir fırçalama gerçekleşir. Diş fırçasına uygulanan kuvvet orta derece olarak ve yüksek basınçla nede yeteri kadar az olmalıdır. Yemekler ağız içerisindeki bütün bölgelere temas ettiğinden dolayı bütün ağız doğru bir şekilde temizlenmelidir. Dil üzerinde kalacak olan bakterileri isterseniz diş fırçası ile isterseniz dişleriniz yardımı ile temizleyebilirsiniz. Günlük olarak en az 2 -3 kere fırçalama gerekir. Sabah ve akşam yemeklerinden sonra ağız temizliği için temizlenmelidir. Öğlen aşırı yemek yiyen birisi iseniz öğlen vakitlerinde diş fırçalanması gerekebilir.

diş fırçalama

Diş Fırçalama Eğitimi Nedir?

Bütün yaşlarda bulunan kişilerin ihtiyacı olan diş fırçalama eğitimi dişlerin tamamen bakteri gibi maddelerden arınması için oldukça önemlidir. Hem dişlerin temizlenmemesi ve fırçalanmaması hem de doğru uygulanmayan fırçalama şekillerinden sonra diş problemleri en üst seviyeye çıkabilir. Ağız içerisinde oluşacak hastalıklar artabilir. Bunun önüne önceden geçmek için uygulanan bir eğitimdir. Dişlerin çürümesinin önüne geçilerek daha uzun yıllara kadar gidebilecek dişlere sahip olmak oldukça önemlidir. Diş fırçalamayı küçük yaşta olan çocuklara ise annelerin veya babaların yapması gerekir. 2 -3 yaşlarında dişlerinin tam bir şekilde ağızlarında olacaklarından dolayı dikkat ederek doğru fırça ile her gün ilgilenmeleri gerekir. Uygun görülen ise 1 yaşından itibaren bakterilerden arındırılmasıdır.

diş fırçalama

Diş Fırçalama Teknikleri

Diş fırçalama tekniği diş fırçalama eğitimi için oldukça önemlidir. Dişleri öncelikli olarak sadece dişler üzerinde gezdirerek fırçalamak gerekir. Diş etine temas etmemelidir. Diş fırçası uzun olan kişiler kendi ağız yapılarına göre almalıdır. Ağız bölümünün her tarafı fırçalanmalıdır, dil temizliği yapılmalıdır, kısa tutulan diş fırçalamalar daha uzun sürelere çıkmalıdır. Uygulayacağınız teknik her zaman 45 derecelik açı ile her bölgeye uygulanmalıdır.

Diş Fırçalama Kuralları

  • Diş Fırçalama işlemi iki dakika süresince kesintisiz devam etmelidir.
  • Diş Fırçalama esnasında fırçanın dişlere fazla baskı uygulanmalıdır.
  • Diş etlerinde kanama varsa yumuşak fırça tercih edilmelidir.
  • Diş etleri sağlıklı ve kanama yoksa sert veya orta sertlikte fırça kullanılmalıdır.
  • Dişler her zaman yukarıdan aşağıya doğru fırçalanmalıdır.
  • Diş macunu fırçaya nohut büyüklüğünde konulmalı aşırıya gidilmemelidir.
  • Diş Fırçalama işleminden sonra diş fırçası ile diş etlerine hafif masaj uygulanmalıdır.
  • Diş Fırçalama sonrası damakla birlikte dilide hafif fırçalamak gerekir.
  • Her Diş Fırçalama sonrası diş ipi mutlaka kullanılmalıdır.
  • Diş Fırçalama işlemi herhangi bir mazeretle bırakılmamalıdır.