İmplant Tedavisi Nedir ?

Son dönemlerde sıklıkla uygulanan implant tedavisi ’ni kısaca anlatmak gerekirse; dokularla biyouyumlu, diş kökünü taklit eden yapay diş kökü titanyum yapıların çene kemiğine yerleştirilmesidir. Diş eksikliği nedeniyle gerek estetik, gerekse fonksiyon kaybı yaşayan hastaların öncelikli tercihi olan vidalı dişler, titanyum denilen doku dostu bir materyalden üretilmektedir.

Hastaların sistemik sağlık durumlarının değerlendirilmesi, ağız içi muayenesinin dikkatle yapılıp, gerekli radyografik kontrollerin ve ölçümlerin yapılmasının ardından hastanın tedaviye uygun olup olmadığına karar verilir. Başarılı bir implant operasyonu ‘nun gerçekleşmesi için implantın uygulanacağı bölgenin kemik yapısının olması ve diş etlerinin de oldukça sağlıklı olması gerekir. Bu şartların olmadığı durumlarda ek kemik uygulaması yapılabilir ve daha sonrasında implant uygulaması ‘na başlanır.

İmplant Tedavisi sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Günümüzde implant tedavileri dolgu yapılması kadar kolaydır. Hastalar kısa tedavi seanslarında yapay diş kökü uygulaması yaptırabilirler. Tedavi, uygulama alanının uyuşturulması ile başlar. Bu implantlar diş doktorları tarafından ufak bir cerrahi işlem ile çene kemiğinize yerleştirilir. Başarılı bir Tedavi sonrası şişlik ve ağrı çok nadiren meydana gelir. Yani neredeyse yok denilecek kadar azdır. Kemik ile osseointegrasyon kaynaşmasını beklemek yaklaşık 3 ay kadar sürmektedir. Ancak, çene kemiğinin yetersiz olduğu hastalarda kemik tozu (greft) gibi çeşitli yöntemlerle kemik kalınlaştırılmasının yapıldığı hastalarda bu süreç daha uzun olabilmektedir. Bu noktadan sonra implantlar gerçek bir diş kökü gibi olur. Bu bekleme süresinin ardından gerekli kontroller sağlandıktan sonra protez tedavisi yapılmaktadır. İmplant operasyonu lokal anestezi altında yapılır. Ancak bazı hastalarda bu operasyonda genel anestezi kullanılır.

en iyi implant yapan diş hekimi, implant fiyatları

Avantajları Nelerdir?

İnsanların belirli nedenlerden dolayı kaybettikleri dişlere implant operasyonu sayesinde neredeyse aynı özellikte dişlere sahip olmaktadır. Kaybetmiş olduğunuz dişlerinizin yerine uygulanan implant yöntemi ile çok iyi sonuçlar alabilirsiniz. İmplant dişleri, çok uzun seneler boyunca güvenle ve problemsiz bir şekilde kullanmanız mümkün. Tüm bu avantajların elde edilebilmesi için implant yöntemi çok uygun şartlarda yapılmalı. İmplant yöntemiyle kavuştuğunuz dişlere, sahip olduğunuz kendi dişleriniz gibi bakım yapmalısınız. Normalde dişin çekildiği yerdeki kemikte bir süre sonra erime başlar. Diş çekiminden sonra fazla vakit kaybetmeden yapılan implant ile kemik erimesi ciddi miktarda azalacak ve belli bir süre sonra da tamamen duracaktır. Görüldüğü üzere implant sayesinde kemiğinizin erimesi de duracaktır.

Bir nevi diş kökünü taklit eden bu titanyum vidalar, bileşenlerinde yer alan titanyum sayesinde vücudumuzla ve çene kemiğimizle tam olarak uyum sağlarlar. Diş kökünü birebir taklit ettiklerinden de kuron, köprü ve total vb. protez diş çeşitlerine nazaran tedaviden daha konforlu ve sağlıklı bir sonuç alınmasını sağlarlar.

Tek bir diş kaybedildiğinde maalesef ki kaybedilen dişin yanındaki dişler de bu durumdan etkilenir ve kaybedilen dişin yerine doğru hareket etmeye başlarlar. Özellikle bu durum ağzın yan ve arka tarafındaki diş kayıplarında daha yoğun bir şekilde görülür. Aynı şekilde alt ve üst dişler de çiğneme işleminin gerçekleşebilmesi adına birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Dişlerden biri kaybedildiğinde ise karşıt bölgedeki diş, kaybedilen dişe doğru uzar. Örneğin alt dişlerden biri kaybedildiğinde aynı bölgedeki üst diş, alt dişe doğru hareket eder.

Bu kayma hareketleri ise pek çok sorunu beraberinde getirir. Dişlerde ki hareketlenmeler, dişlerin yukarı aşağı eğimlerinde sapmalara neden olur. Yani alt ve üst dişlerin birbirlerine konumları ve açıları da değişir.

Bazen de hareketlenmeler, çene ağrılarına ve çene eklem problemlerine yol açabilir. Kaymalar yüzünden diş ile çene kemiği arasında 90 derece olması gereken açıda da sapmalar görülebilir. Bu durum ise çiğneme esnasında çene kemiğine daha fazla miktarda basınç uygulanması anlamına gelir. Sonuç olarak, çene kemiğinin erimesine bağlı olarak sağlıklı dişler de kaybedilmeye başlanabilir.

Hareketlenme ve kaymalar sonrasında boşluklar temizlendiğinde ise bu boşluklarda tartar ve plaklar çok kolay bir şekilde oluşabilir. Tartar ve plak oluşumu dışında beklenmeyen dişlerde çürükler ve pek çok diş eti rahatsızlıkları ile de karşılaşılabilir.

Bazı diş çürüklerinin ulaşılması zor alanlarda bulunması, tedaviyi güçleştirebilir. Kaybedilen diş yüzünden diğer dişlerin de hareket etmeye başlaması, yapay dişin yerleştirilmesini de bir hayli zorlaştırabilir. Ancak pek çok durumda implant ve uzun süreli ortodontik tedaviler ile yapay dişler çene kemiğine yerleştirilebilir. Kaybedilen dişlerin tedavisinde implant ve ortodontik tedavilerden birinden yararlanılması gerekir.

İmplant – Diş implantı 1

Kimlere İmplant Uygulanır?

İmplant uygulaması yapılacak kişi de kemik yapısının olması ve oluşacak olan yaraların iyileşmesini geciktirecek bir rahatsızlığının bulunmaması gerekir. Kişi de kemik yapısı yoksa bile cerrahi bir müdahale ile oluşturulabilir. Bu şartlar karşılandığı takdirde kişi istediği kadar implant uygulaması yaptırabilir. Diş etine koyulacak olan vidalar belli bir boyutta olacağından dolayı çene kemiğinizin de bu vidaları rahatça alabilecek kadar geniş olması gerekmektedir. Kısacası başarılı ve problemsiz bir implant uygulamasının yapılabilmesi tamamen çene yapısına bağlıdır. Bunun yanında diş etlerinizin de sağlık bir yapıda olması son derece önemlidir. İmplant tedavisi, kemik gelişimini henüz tamamlamamış olanlar için tavsiye edilmez. Daha çok 18 yaşın altındakilerde kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı için genellikle implant önerilmez.

Doğal Bir Görünüm Sunar Mı?

İmplant uygulaması doğal görünüm sağlar ancak bazı hususlara dikkat etmek koşuluyla. İmplant uygulaması yapılan yere sabitlenen porselen dişlerin bakımına önem verilmesi gerekir. Daha çok görülen yerdeki dişler yani ön taraftaki dişlere uygulanan implantların üzerine doğallığı korumak için porselen dişler tercih edilmeli. Ayrıca zirkoryumdan yapılan dişlerde ön dişler için tercih edilen ve doğallığı sağlayan protezler olarak karşımıza çıkar. Azı dişlerde ise titanyum tercih edilmeli. Bunun nedeni titanyumun çok daha dayanıklı olmasıdır. Azı dişler ile yediğiniz gıdaları çiğnediğinizden dolayı titanyumların tercih edilmesi çok daha yerinde bir karar olacaktır. Titanyumlar sert ve güçlü yapıda olduklarından ötürü özellikle azı dişlerde kullanılması tavsiye edilir. Hem sağlıklı hem daha uzun ömürlü olması için bu tavsiye dikkate alınmalı.

Tek seansta (aynı seansta) implant / immediat(hemen) implant ve protez nedir?

Diş çekilmesinin ardından aynı seansta konulan implanta, immediat implant denir. Bu tedavide diş çekilince oluşan yuva implanta göre düzeltilip hemen implant koyulur. Burada dikkat edilecek husus çekilecek dişin etrafındaki kemikte apse veya kemik erimesi gibi kemik hastalığı bulunmamalıdır. immediat implantın avantajı, hastaya süre kazandırmaktır. Böylece daha erken protez yapılabilir. 3 ay beklenmeden yapılan üst protezin (immediat protez) yapıldığı durumlar çok kısıtlıdır, bu her zaman her hasta için mümkün değildir. immediat protez implant yapıldıktan sonra yapılır ve takılır fakat bu dişe çiğneme yaptırılmaz. Hekim bu dişi kısa bırakır ve hastaya ciddi tavsiyelerde bulunur. Eğer bu dişin üzerine ilk 3 ay boyunca yük gelirse implant başarısız olabilir. Yani özet olarak immediat protez çiğneme yapmaz sadece görüntü olsun diye yapılır.

diş implantı, ankara implant

Diş Çekildikten Sonra Hemen İmplant Uygulanır Mı?

Diş çekimi yapıldıktan sonra bazı hastalarda dişte yahut çevre dokularında enfeksiyon görülebilir. Bu gibi durumlarda diş çekiminden hemen sonra implant uygulaması uygun görülmez ve implant uygulaması başka bir tarihte yapılır. Ancak diş çekim işleminden sonra herhangi bir enfeksiyon oluşmadığı takdirde hemen akabinde implant uygulamasına başlanabilir. Diş doktorunuz işlemlerden önce ağız için röntgeninizi çekip muayene eder. Bu aşamadan sonra diş çekiminden sonra implantın uygulanıp uygulanmayacağı diş doktorunuz tarafından tarafınıza bildirilir.

Tek diş eksikliğinde yandaki dişleri kestirip köprü mü yaptırmalı yoksa implant mı tercih etmeliyim?

Hastaların sıklıkla sorduğu sorulardan biri de budur. Köprü diş eksikliğini gidermek için sıklıkla uygulanan bir tedavidir ve çiğneme eksikliğini azaltması bakımından hastayı rahatlatmaktadır. Ancak yandaki dişler sağlıklıysa ve hasta implant diş için uygunsa, implant daha doğru bir tedavi seçeneğidir. İmplant tedavisinde yandaki dişlere herhangi bir kesim yapılmamasının avantajı yanında implant yapılan bölgedeki kemik yapının korunmuş olması da büyük avantajdır.

Kaç implant yapılacağına nasıl karar veriliyor?

Hastaya kaç implant yapılacağına tamamen hastanın ağız muayenesi yapıldıktan sonra ve filmine bakılarak karar veriliyor. Planlama yapılırken, hastada kaç dişin eksik olduğu, hastanın kemik yapısı, dişlerin kapanışının nasıl olduğu, implant yapılacak bölgenin estetik ihtiyacı gibi birçok başlığın değerlendirip ona göre karar verilmesi gerekmektedir.

Hareketli protezler ise takıp çıkarmalı protezlerdir ve bunlar yapılacaksa 4 ila 6 implant üzerine yapılabilirler. Bazen 2 implant ve üzerine takıp çıkarmalı dediğimiz total protezler uygulanır. Alt yapı teknikleri olarak barlı ya da ball ataşmanlı sistemlerdir.

İmplant yaptıranlar nelere dikkat etmelidir ?

İmplant tedavisi, işlemlerin hasta için kabulünün oldukça kolay olmasının yanı sıra, uygulayan  hekimin tecrübesi bu tedavi için  son derece önemli bir husustur.

Yapay diş kökü tedavisi yaptıran hastaların tedavi sonrası ağız hijyenlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Özellikle sigara içen kişiler çok dikkatli olmalıdır, çünkü implantın en büyük düşmanı sigaradır. Ağız hijyenine dikkat eden kişilerde ağızda farklı türden kemik yıkıcı bakteri kolonisi olmadığı göz önüne alınırsa tedavi başarısı %95 tir. Yapılan çalışmalara göre ağız hijyenine dikkat etmeyen ve sigara alkol tüketimi çok olan hastalarda başarı oranı ciddi seviyede düşer.

İmplant Zararlı Mı?

40 senedir implant uygulaması dünyada kullanılan en yaygın diş uygulamalarından biridir. İmplant uygulaması yüzünden bu zamana kadar kansere yakalanan hiçbir hasta olmamıştır. İmplantlar vücut dokunuzla tamamen uyumlu, vücudunuza herhangi bir zararı olmayan ve alerjiye yol açmayan ve çok kıymetli titanyum denilen bir materyalden oluşur. İmplantlarla ilgili çalışmalar sürekli olarak yapılıyor ve her geçen gün implantlar geliştiriliyor. Bu sebepten ötürü implantlar zararlı değildir, alerjiye neden olmaz, kansere sebep olmaz. Halk arasında yayılan hurafelere itimat etmemeniz önerilir. Sağlıklı ve kalıcı bir diş için implant tedavisini tercih etmelisiniz.

en iyi implant yapan diş hekimi, implant fiyatları

İmplant Uygulamasının Ömrü

İmplant uygulamasının ömrünü belirleyen birçok etken var. İmplant tedavisini uygulayan diş hekiminin tecrübesi, implant yaptıracak kişinin ağız ve diş sağlığı ile hastanın sigara kullanıp kullanmaması gibi faktörler implant uygulamasının ömrünü belirler. Kişi, ağız ve diş sağlığına dikkat etmediği takdirde implant uygulaması uzun ömürlü olmaz. Tecrübeli diş hekimleri tarafından steril ve uygun şartlarda uygulanan implant uygulamasını uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. İmplant uygulaması yapay diş uygulamasıdır. İmplantların ömrünü kısaltan nedenlerden bazıları, diş eti hastalıklarının olması, dişlere iyi bakılmaması ve gerekli özenin gösterilmemesi implantın ömrünü azaltan nedenler arasında gösterilebilir. Aynı zamanda implant tedavisi olan kişilerin alkol ve sigara kullanması da tıpkı normal dişlerde olduğu gibi implantlarda da ciddi hasarlar verebilir. Bu yüzden, uzun yıllar implantlarınızı kullanmak istiyorsanız alkol ve sigarayı bir an evvel bırakmalısınız. Eğer dişlerin hijyenine iyi bakılmaz ise nasıl aynı yerdeki orjinal diş kaybedilmişse, implantta kaybedilebilir. Bunun için yapay diş kökü tedavisinden sonra dişlere çok iyi bakmak ve temiz tutmak gerekir. Ben bu hususta hastalarıma ağız duşu öneririm, implant çevresi normal diş çevresinden daha dar olduğundan ve protez yüzeyi pürüzsüz porselenden yapıldığından basınçlı su ile çok etkili temizlenebiliyor.

Vücudumuz İmplantları Reddeder Mi?

Şimdiye kadar yapılan tüm bilimsel araştırmalarda titanyumun insan dokusuyla tam uyumlu olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca titanyum maddesinin herhangi bir zararlı yönü olmadığı da tespit edilmiştir. Bu sebepten ötürü implant üretimleri her zaman titanyumdan yapılmıştır. Bu yüzden vücudun implantları reddetmesi gibi bir durum kesinlikle mümkün değildir. Ancak, implant tedavisinden sonra oluşan enfeksiyonlar, kişilerin ağız ve diş bakımını yapmaması, kişilerin diş ve ağız temizliğine özen göstermemesi, implant yapılan hastaların yüksek miktarda alkol alması ve aşırı sigara içmesi gibi durumlardan sonra implantın kemikle birleşmesi engellenir. Bunun sonucunda da implant uygulaması hiçbir işe yaramaz. Düzenli olarak diş hekiminize kontrollere gitmeniz, ağız ve diş sağlığınıza özen göstermeniz, alkol ve sigara kullanmamanız gibi etkenler sayesinde yapılan implantları uzun yıllar gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse, ağız ve diş sağlığınıza ne derece önem gösterirseniz implantlarda o kadar sağlıklı olur.

en iyi implant yapan diş hekimi, implant fiyatları

İmplantın Yan Etkileri Var Mı?

Üzerinde durulması gereken en önemli konu, implant tedavisini uygulayacak diş doktorudur. Çünkü iyi bir diş doktoru, implant tedavisini steril ve uygun şartlarda uygular. Kötü ve pis bir ortamda yapılan implant uygulamasından sonra hasta da yan etkilerin görülmesi oldukça olasıdır. Uygun ortamda uygulanmayan implant uygulamaları, çene kemiğinin direncini ciddi ölçüde azaltır. İmplant tedavisinin asıl maksadı, az implant uygulaması ile en etkili verimi almak. Haddinden fazla uygulanan implant uygulaması, kişiyi çok yoracağı gibi aynı zamanda riski de arttırır. Bu sebepten dolayı aşırı implant uygulamasından kaçınmanız sağlığınız açısından son derece önemlidir. Ne kadar implant uygulamasının yapılacağını diş doktorunuzla görüşerek belirleyebilirsiniz.

İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Diyabet hastaları, kontrollerini ve tedavilerini aksatmadıkları durumda gönül rahatlığıyla implant uygulaması yaptırabilirler. Diyabet olan hastalar gerekli kontrolleri ve tedavilerini yaptırmadıkları ya da aksattıkları zaman implant uygulamasının iyileşme süresi ‘ni uzatırlar. Bu sebepten dolayı hastaların kontrollerini aksatmaması olmazsa olmazlar arasında yer alır. Bunun yanında çok miktarda sigara içen tiryakilerinde implant uygulamasından sonra iyileşme süresinin çok uzadığı görülmüştür. Sağlıklı ve kusursuz bir implant tedavisi olmak isteyen kişiler implant tedavisinden önce ve sonra sigarayı mutlaka bırakmalılar. Aksi halde implant uygulamasından sonra oluşan yaraların iyileşmesi epey uzun sürecektir. Aynı zamanda düzenli olarak ilaç kullanan kişilerde implant tedavisi yaptırmadan önce doktor kontrolüne girmelidir. Kısaca özetlemek gerekirse, düzenli ilaç kullananlar, diyabet hastası olanlar implant tedavisinden önce muhakkak kontrol olmalıdırlar. Başarılı ve sağlıklı implant tedavisi için bu olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

İmplant Tedavisi Acı Verir Mi?

Bu sorunun cevabına kesinlikle hayır diyebiliriz. Çünkü implant uygulamasından önce hasta anestezi olur. Anestezi olan hasta hiçbir acıyı hissetmez. İmplant uygulamasından sonra bazı ufak sızlamalar meydana gelebilir. Bunun içinde ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. Bu süre zarfından istenirse hastaya geçici protezler takılabilir ve hasta günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. Kliniğimizde yaptığımız implant tedavilerinden sonra hastalarımızın neredeyse hiçbiri tedavi sonrası herhangi bir şişlik veya hafifin üstünde ağrı durumu yaşamamaktadır. Bunun için tedavi sonrası Hekimin tavsiye ettiği şeylere harfiyen uyulmalıdır.

Alp Kaan Öztoprak