Kist Operasyonları
Kist, bir sağlık problemi olmakla birlikte ve vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir. Yapı olarak içi su dolu olan bu oluşumlar, oluştuğu yere göre farklı sebeplerden meydana gelebilir. Pek çok kişide rastlanabilen bu oluşumlar iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Kist operasyonları ise onların bulunduğu bölgeden çıkarılması ile gerçekleştirilen cerrahi bir uygulama olarak isimlendirilir.
Kist Nedir?
Kist, içi su dolu ya da hem su hem de gaz dolu olan oluşumlara verilen addır. Kistler beden üzerinde bir yerde, iç organların üzerinde ya da deri altında görülmeyecek şekilde oluşabilir. Şekli de kapalı bir kese veya kapsül biçiminde olabilir. Bedenden bağımsız bir şekilde kendi çeperleri vardır. Bazı kişilerde küçük boyutta kistler olabildiği gibi bazılarında da çok büyük boyutlarda kistlere rastlanabiliyor.
Belirtileri Nelerdir?
Kist operasyonları gerçekleştirilmeden önce, kişinin bu anlamda bir belirti görmesi ya da ilgili doktorun bir teşhis koyması gerekiyor. Genel olarak bakıldığında ilk fark edilen durum ele gelen bir yumru ya da sertliğin olmasıdır. Sıklıkla deri altında ya da memede meydana gelen kistlerde bir yumru fark edilir. İç organlarda görülen kistler çoğu zaman belirti göstermez. Bunların belirtileri sadece boyutlarının büyüdüğünde veya bir enfeksiyona sebep oldukları zaman görülür. Ve çoğu zaman da ağrı şeklinde kendini hissettirir. Kist oluşumundan sonra iç organların işleyişinde bir problem meydana gelebilir. Beyinde görülen kistlerin belirtisi ise daha çok baş ağrısı ya da mide bulantısı şeklinde olur.
Tedavisi Nedir?
Kistlerin büyüklüklerine, çeşitlerine veya belirtilerine göre birçok tedavi metodu uygulanabilir. Bu metotlar kistlerin denetimi ve takibi, ilaçla tedavisi ve kist operasyonları için cerrahi yöntemler olarak sayılabilir. Cerrahi olmayan metotlarla birlikte tedavi yapılan kistler genel olarak iyi huyludur. Boyut olarak da çok büyük olmayan kistlerdir. Örnek vermek gerekirse; deri üzerinde oluşan kistler yumurtalık kisti ve pankreas kisti gibi. Bir diğer yöntem ilaçla tedavi yöntemidir.
Buradaki temel amaç kistlerin zaman içerisinde azalmasını ve yok olmasını sağlamaktır. Bundan dolayı da antibiyotik ilaçlar sürece dahil edilir. Tüm bunların yanı sıra bir de hormon bozuklukları sebebiyle görülen kistler vardır. Onların tedavisi hormon ilaçları kullanılarak iyileşme hedeflenir. Tür olarak kötü huylu olan veya çok fazla büyümüş olan kistlerin cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekir. gelişen teknoloji sayesinde de bu yöntem artık çok basit bir şekilde uygulanmaktadır.