Lazerli Beyaz Diş Dolgusu

Yaygın olarak lazerli dolgu diye bilinen lazerli beyaz diş dolgusu, tıp dilinde kompozit dolgu diye adlandırılmaktadır. Bu ışınlı dolgu yöntemi,  lazer yardımıyla uygulandığı sanılsa da aslında gerçek lazer ışını kullanılmamaktadır. Estetik dolgu diye tabir edilmekte olan bu beyaz dolgu, kompozit malzemesinin çok daha sert olması adına belirlenmiş olan dalga boylarına ayarlanan led ışık veya halojen cihazlar yardımıyla uygulanmaktadır.

Kompozit Dolgu Nedir?

İçerisinde silikon dioksit parçacıkları bulunan ve bir çeşit plastik karışımı olan kompozit, dişin kendi renginde olduğundan dolayı beyaz dolgu olarak da bilinmektedir. İlk çıktığı zamanlarda (1960) sadece ön dişlere uygulanan dolgu yöntemlerinde kullanılmış olan bu yöntem, üstünde yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda geliştirilerek çiğneme basınçlarına dayanıklı hale getirilmiştir. Böylece bütün dişlerde rahatça uygulanabilen bir yöntem haline gelişmiştir.

image065

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Belirli dalga boylarına ayarlanmış olan halojen veya led ışık cihazlarıyla uygulanan kompozit dolgu, hazırlanmış olan kavitelere tabaka tabaka yerleştirildikten sonra bu cihazlardan yayılan ışınlar sayesinde sertleştirilmektedir. İşlem sonlandırıldıktan sonra ise uygulanmış olan dişe göre şekillendirilmekte ve düzenlenmektedir. Bu ışınlı dolgu yöntemi, amalgam dolgu yönteminden çok daha uzun sürmektedir. Buna rağmen lazerli dolgu, amalgam dolgu yönteminden çok daha pahalıdır.

Kompozit dolgunun Avantajları Nelerdir?

Kompozit dolgu, amalgam dolgu yöntemine göre seans süresi çok daha uzun olsa da, bir gün içinde yani tek seansta uygulanabilir olması en büyük avantajlarındandır. Ayrıca ön dişlere ve arka dişlere uygulanabilir olması da tercih edilmesinin en büyük nedenlerindendir. Bunun yanı sıra beyaz renginin her tonuna uyum sağlayabilmesi, estetik kaygılar yaşayan hastalara büyük avantaj sağlamaktadır. En önemli avantajı ise uygulandıktan hemen sonra dişler rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Hangi Durumlarda Kompozit Dolgu Kullanılır?

Estetik açıdan amalgam dolgudan çok daha güzel görünen kompozit dolgu; kırık diş tedavisinde, çürük tedavisinde, diş aşınmasının tedavisinde, diş hassasiyeti yaşayanların bu sorununu yok etmede, kök ucu kistlerinin tedavisinde ve aralıklı diş yapısının tedavisinde kullanılabilmektedir.

Kompozit Dolgu Yöntemini Kimler Kullanamaz?

Ön dişlerde uygulanacak olan restorasyon sayısı fazlaysa eğer kompozit dolgu yöntemi yerine porselen dolgu veya porselen kuron kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra dişlerinde mineral kaybı çok fazla olan hastalarda da porselen dolgu veya porselen kuron kullanılmaktadır. Son olarak aşırı derecede çay, kahve tüketen hastalara da beyaz dolgu önerilmemektedir çünkü bu dolgu bir süre sonra çayın, kahvenin rengini alarak dişlerle olan renk uyumunu kaybetmektedir.

Alerjik reaksiyonu bulunmayan kompozit dolgu yöntemi, uygulamadan sonra şişlik, morarma ve ağrı gibi sorunlar meydana getirmemektedir. Herhangi bir alerjik reaksiyonu bulunmadığından dolayı da hamile olan veya emziren anneler de dahil olmak üzere hemen hemen herkese rahatlıkla uygulanabilen bir yöntemdir. Ortalama olarak 7-8 yıl dayanma süresi olan lazerli beyaz diş dolgusu, yaşanması muhtemel herhangi bir kırık durumunda yerinden sökülmeden üst kısma yeniden uygulanabilmektedir.