Gülüş Estetiği (Gülüş Tasarımı)

Güzel bir gülümseme hem gülen hem de gülümsenen kişi için kuşkusuz oldukça pozitif bir ortam oluşturur. Dişlerinin görünümden memnun olmayanlar, gülerken bile çekinmekte hatta ağzı kapalı gülmeye çalışmaktadır. Gülümsemekten çekinmenin sebepleri arasında ise genellikle çürük dişler, diş eti hastalığı, çapraşık dişler ve dişlerdeki renk değişikliği gelmektedir. Estetik cerrahinin gelişmesi ile ortaya çıkan gülüş tasarımı tekniği, bu problemlerin tamamını çözmektedir. Bu konuda deneyimli bir diş hekimi, bu tekniği kullanarak olağanüstü sonuçlar gerçekleştirebilmektedir. Bu teknikle yapılan uygulamaların başarısı da gülüş tasarımının yaygınlaşmasını sağlamaktadır.gülüş estetiği, gülüş tasarımı

Gülüş Tasarımı Nedir?

Estetik diş hekimliğinin konusu olan gülüş tasarımı, çeşitli sebeplerle bozuk bir görünüm oluşturan diş ve diş etlerinin, hastanın talepleri de göz önüne alınarak, yüz şekillerine uygun ve güzel bir görünüme çevrilmesidir. Bu teknik birçok işlemi gerektirdiğinden, birden fazla diş hekimi tarafından koordineli olarak yapılmaktadır. Gülüş tasarımı uygulamasına başlanmadan önce tasarımın yapılabilmesinde şu hususlar belirleyici olmaktadır;

  1. Hastanın yüz hatları
  2. Cinsiyeti ve yaşı
  3. Dudakların şekli
  4. Gülüş simetrisi
  5. Dişlerin renkleri ve sıralanış durumu
  6. Dudakların bitiş çizgileri
  7. Diş etlerinin durumu

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülüş tasarımı hazırlanırken öncelikle, hastanın bu uygulamadan ne beklediği detaylı olarak öğrenilmelidir. Daha sonra ise hastanın ağız içi ve yapısı incelenerek, problemler diş hekimi tarafından tespit edilmektedir. Hastanın yüz yapısı ve ağız içi fotoğraflandıktan sonra bilgisayar ortamına geçirilmekte ve ölçülendirilmektedir. Fotoğraf üzerinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra hastaya, uygulama sonucunda oluşacak görünüme yakın bir görüntü gösterilmekte ve yapılacak tedavi ve uygulamalar açıklanmaktadır. Hastanın taslak gülüş tasarımı konusunda onayı alındıktan sonra, hastanın ağız yapısındaki problemlere göre genellikle şu uygulamalar yapılmaktadır:

  1. Dişlerin dizilim bozukluklarının giderilmesi
  2. Dişler arasındaki boşlukların, kesme işlemi yapılmadan kapatılması
  3. Diş eti ve seviyesindeki problemlerin giderilmesi
  4. Yanak ve dudaklar ile dişlerin uyumunun sağlanması
  5. Çapraşık ve kırık dişlerin tedavisi
  6. Renk bozukluğunun giderilmesi için dişlerin beyazlatılması
  7. Çürük ve kanal tedavilerinin yapılması
  8. İmplant veya köprülerle eksik dişlerin tamamlanması
  9. Dermal dolgu ve botoks uygulamasının yapılması (gerektiği hallerde)

Bu uygulamalar belirli bir sıra dahilinde yapılmaktadır. Örneğin kanal tedavisi yapıldığında iyileşmesi için belirli bir süre beklenmektedir. bazı uygulamalar ise aynı gün içinde de yapılabilmektedir.

gülüş estetiği, gülüş tasarımı

Diğer Hususlar

Gülüş tasarımı uygulaması için standart bir süre bulunmamaktadır. Bu süre hastaların ağız yapısındaki sorunlara ve iyileşme sürelerine göre değişmektedir. Uygulama genellikle 20 yaşından sonra yapılmakta, daha küçük yaştaki hastalara öncelikle diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Hastalara uygulanan dolgular dahil tüm işlemler estetik olarak yapılmaktadır. Yapılan uygulama sadece güzel bir görünüm değil aynı zamanda ağız sağlığı ve çiğneme bozukluğunu giderme açısından da faydalı olmaktadır. Ayrıca uygulama sonrasında daha dirençli ve estetik bir ağız yapısına da sahip olunmaktadır.