Dental Protez diş sorunu taşıyanların en çok merak ettiği konuların başında gelmekte. Bu merakı gidermek için önce protezi genel anlamda tarif etmemiz gerekir. Şöyle diyebiliriz, herhangi bir sebeple vücutta eksik uzuvların yerine onlara görünüm olarak benzeyen yapay aygıt yada bir nevi yapay organlardır. Diş bölgesi için ise bu ifadeyi daraltıp özelleştirelim. Bu durumda dişler için protez ağızda çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen bozuklukların veya kaybedilmiş dişlerin yerine konulan yapay oluşumlardır şeklinde bir tarif oldukça yerinde bir açıklama olacaktır.
Protez Diş Nedir?
Protez diş yani bir başka adı ile takma diş, hastanın diş açısından kaybettiği fonksiyonların tekrar kazanması için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bunun dışında bozulmuş olan konuşmanın düzeltilmesi ve estetik görünümün de iyi olması amaçlanmaktadır.
- Sabit protez
- hareketli protez
- implant üstü protez
olmak üzere üçe ayrılır.
Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?
Sabit Protezler: Sabit protezler tek kronlar, diş köprüsü ve implant üstü protez olmak üzere kendi içerisinde üçe ayrılırlar. Tek kron protez tedavisinde tek dişin kaplanması şeklinde uygulamalar yapılır.
Diş köprüsü tedavisinde ise eksik dişlerin yanında ki dişlerle birlikte kaplanması şeklinde bir uygulama vardır. Diş köprüsü kendi içerisinde de çeşitlere ayrılır.
İmplant üstü protez uygulaması ise çene kısmına yerleştirilen vida ve protezleri kapsar.
Hareketli Protezler: Hareketli protez total protez, parsiyel protez ve hassas tutuculu protez olmak üzere kendi içerisinde üç kısma ayrılır. Total protez uygulaması ilerleyen yaşlarda hiç dişi olmayan hastalar için uygulanır. Parsiyel protez kısmen dişsiz ağızlar için uygun bir yöntemdir. Kroşe denilen ve dişlerin üstüne gelen tırnak veya kancalar kullanılarak tedavi uygulanır. Hassas tutuculu protez ise yine kısmen dişsiz hastalara kancasız şekilde uygulanan yöntemdir.
İmplant Üstü Protezler: İmplant üstü protez, sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılır. Sabit bir ya da birden fazla dişe uygulanan protez çeşididir. Hareketli ise tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezlerdir.
Protezlerin Temizliği
Hareketli protez temizliği bir takım temizleme ajanları ile yapılmaktadır. Protezler, su içerisine konulan bir tablet vasıtasıyla temizlenmektedir. Eğer temizleme sırasında temizleme ajanı mevcut değilse diş fırçası ya da protez fırçası ile protez temizleme yapılabilir. Bunun yanında bölümlü takma diş, ağızdan çıkarılıp mevcut dişler temizlendikten sonra yerine takılabilir. Ancak total protezlerde hastanın dişleri çıkarıp çalkalaması yeterlidir.
Takma diş günlük olarak temizlenmelidir. Aşağıda bulunan problemlere sebep olabilecek, yiyecek artığı, plak ve tartar oluşumunun engellenmesi için günlük temizlik mutlaka yapılmalıdır.
- Görünüm ve estetik açıdan problem
- Ağız kokusu
- Ağızda oluşan enfeksiyon
- Protez altında bulunan dokunun tahriş olması
Bunların haricinde protez dişler özellikle yatmadan önce fırçalanmalıdır. Fırçalama için özel protez fırçaları ya da normal diş fırçaları kullanılabilir. Zaman zaman protezler özel protez sıvılarında bekletilmelidir. Bu aşamada protezler kimyasal maddeye maruz kaldığı için yıkanarak kullanılmalıdır.