Yirmi Yaş Dişi ( Akıl Dişi ) Nedir?
Azı dişlerinden biri olan ve yirmi yaş dişi olarak adlandırılan, halk arasında akıl dişi olarakta bilinen bu dişler yirmili yaşlarda büyümelerini tamamlar. Diş sıralamasında meydana gelen daralma, kemik yoğunluğu yada dişin mevcut kök anatomisi etkenine bağlı olarak yirmi yaş dişleri tamamen çıkabilir yada çene kemiği içinde tam veya yarı gömülü dişler olarak kalabilir.
Yirmi yaş dişini çektirmek gerekir mi?
Çok sıradışı bir durum olmadığı takdirde yirmi yaş dişini çektirmek gerekmez. Diş hakkında inceleme yapılırken eğer çekilmesine karar verilecekse bunun için bazı şartlar gereklidir. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
- Tam gömülü dişlerde ağrı problemi varmı
- Diş çene kemiğine hangi oranda gömülü
- Gömülü diş diğer dişlerle hangi oranda ilişkili
- Gömülü diş sebebiyle kist oluşmuşmu
- Çürüme ve apse oluşumu varmı
Bu şartlardan biri yada hepsi birden şikayetler arasında yer alıyorsa çektirmek uygun olacaktır. Zira özellikle kist oluşumu varsa kist büyüdüğü takdirde çene kemiğinde yıpranmaya sebep olacaktır.
Yirmilik Dişler Ne Zaman Çekilmeli?
Yirmilik Dişler her insanda farklı zamanlarda kendini gösterebilir. Genelde 18 yaş ile 30 yaş arası sürede çıktıkları kabul edilen yirmilik dişler 50 hatta 70 yaşında bile çıkış sinyali vermeye başlayabilir.
Yirmilik diş çıkış sürecinde zaman zaman diğer dişler tarafından engelle karşılaşır ve çene kemiğine gömülü olarak kalır. Tabi bu durumda enfeksiyonlara, çene yapısında bozukluklara, rahatsız eden ağrılara sebep olabilir. Bu tür rahatsızlıkların yaşanmaya başlaması yirmilik diş çekimi için vakit geldiği anlamını taşımaktadır.
Yirmilik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Çene kemiğine gömülü şekildeki yirmi yaş dişleri çıkış yapmaya çalıştığında gerek üst çene ve kulak bölgesinde gerekse alt çene, şakaklar, çene altı ve boyunda ağrılar medydana gelebilir. Ayrıca ağrıyla birlikte bu bölgeler bulunan lenf bezlerinde şişlik ve hassasiyet oluşabilir. Bu tür bir durum ortaya çıktığında mutlaka diş doktorunuza başvuru yapmalısınız.
Olgunun ciddiyet oranına göre diş doktorunuz antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi uygulayabilir. İlaç tedavisine düzenli bir şekilde uyulduğu takdirde bir süre sonra ağrılar dinecektir. Bu sürecin sonunda yirmilik dişlerin çekilmesi işlemi ile artık sorun tamamen ortadan kalkmış olur.
Yirmilik Diş Çekilmezse Ne Olur?
Doktorunuzun verdiği ilaçları kullandıktan bir süre sonra ağrıları yok olan yirmilik dişlerin en kısa sürede çekilmesi gerekir. Zira ilacın sebep olduğu rahatlık geçicidir. Etki ortadan kalkınca, ayrıca bağışıklığınız zayıf, ağzınız bakımsız ve hijyenik değilse yirmilik diş ağrısı tekrar başlayacaktır.
Söz konusu yirmilik diş çekilmezse bu ağrılar devam edecektir. Bu arada şunu unutmamak gerek, antibiyotikle sürekli bastırılan gömülü dişlerin yani yirmilik dişlerin çevresinde bir süre sonra kist oluşumu başlar. Bu oluşum giderek çene kemiğini zayıflatır ve zarar verir.
Yirmilik Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gömülü diş ( yirmilik diş ) operasyonları sırasında ilgili bölge önce lokal anestezi vasıtasıyla uyuşturulur. Dişin etrafını saran kemik cerrahi aletler yardımıyla kaldırılır ve yirmilik dişin çekimi gerçekleştirilir. Operasyon bittikten sonra ameliyat bölgesine dikiş atılır. Dikişler 7 ile 10 gün arasında çıkarılır.
Yirmi yaş dişi ameliyatında acı hissedilir mi?
Gömülü diş ameliyatları öncesi söz konusu bölgenin anatomik yapısı uzman seviyede değerlendirildikten sonra uygun ve yeterli oranda anestezi işlemi uygulanırsa ameliyat esnasında ağrı hissedilmeyecektir. Ameliyat sonrası oluşabilecek ağrılar ise doktorunuzun verdiği ağrı kesicilerin kullanımı ile acı duyulmadan geçilebilir. Sonraki zamanlarda artık ağrılar tamamen ortadan kalkacaktır.
Ameliyat sonrası neler yapılmalı?
Yirmilik diş ameliyatı sonrası herhangi bir problem oluşmaması için dikkat edilmesi ve yapılması gereken bazı durumlar vardır. Doktorunuz özellikle size belirtecektir. Ancak genel anlamda şöyle ifade edebiliriz;
- Kanamanın durması için yerleştirilen tampon vasıtası ile kanama duracaktır. Ancak ilk süreçte 24 saat tükürme yada ağızda çalkalama işlemi yapılmamalıdır.
- Ameliyat sonrasında ilgili bölgede ödem ve şişlik oluşabilir. İlk süreçte 24 saat süreyle uygulanacak buz kompresi ödemi kontrol altında tutacaktır
- Ameliyattan sonra en az bir hafta sigara, alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Ameliyattan sonra yine en az bir hafta boyunca asitli, baharatlı ve sıcak gıdalar tüketilmemeli, ağız hijyenine son derece dikkat edilmelidir.
- Doktorunuz tarafından yazılan ilaçlar mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır.