Bonding Yöntemi

Ağızlarındaki diş ve diş eti problemlerinden dolayı istediği gibi rahatça gülümseyemeyenlerin, yaşam kalitesi de olumsuz etkilenmektedir. Özellikle başkaları ile iletişimlerini sırf bu yüzden kesenlerin veya ağzını kapatarak gülümseyenlerin sayıları da bu nedenle gün geçtikçe artmaktadır. Oysa estetik cerrahideki gelişmeler sayesinde bu sorunlara çok kısa sürede ve çok uygun fiyatlarla çözüm bulunabilmektedir. Estetik cerrahide yaygın olarak kullanılan Bonding Yöntemi ile hiçbir cerrahi müdahale olmadan mükemmel bir gülüşe sahip olunabilmektedir. Yurt dışında ve ülkemizde bir çok ünlü kişi bu yöntem sayesinde muhteşem gülümsemelere sahip olarak, bembeyaz ve düzgün dişlerini sürekli olarak kamera karşısında sergilemektedir.image060

Bonding Nedir?

Yeni bir sistem olduğu için merak edilmekte dolayısı ile Bonding Nedir diye sorulabilmektedir.  O halde önce bunu açıklayalım. Kompozit dolgu malzemelerinin, hiçbir kesme veya düzeltme gibi ana dişlere zarar verilmeden, yapıştırılma işlemine bonding denmektedir. Bu uygulama yapılırken diğer dişlere zarar verilmediği gibi, aynı zamanda uygulanan diş üzerinde de diğer kaplamalarda olduğu gibi aşınma yapmamaktadır. Böylece kaplamalar ana diş üzerinden çıkarıldığı anda dişler kaplama öncesi durumunda bulunmaktadır. Bu uygulama genellikle şu durumlarda kullanılmaktadır:

  1. Dişler arasında normalden fazla boşluk olduğunda
  2. Özellikle antibiyotik gibi ilaç kullanımından oluşmuş renk değişikliklerinde
  3. Diş minelerindeki gelişimin yetersiz olduğunda
  4. Diş yüzeylerinde aşınmalar oluştuğunda
  5. Şekil bozukluğu oluşan dişlerde
  6. Dişlerde aşırı leke oluşumlarında
  7. Diş boyutlarındaki dengesizliklerde

Bonding Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Bonding Yöntemi ‘nin en önemli kısmını hazırlık safhası oluşturmaktadır. Uygulama öncesi diş hekimi tarafından hastanın dişlerinin genel muayenesi yapılır ve tek tek ölçüleri alınır. Daha sonra ise, dişlerin fotoğrafları çekilerek kalıbı hazırlanır. Bilgisayar ortamında yapılacak işlemler özel bir program sayesinde hastaya gösterilerek onayı alınır. Kaplamalar, diş hekiminin aldığı ölçülere ve hastanın ağız yapısının fotoğrafına uygun olarak, çok hassas bir çalışma ile imal edilir.

Kaplamalar yapılan makette test edildikten sora gerçek dişler üzerinde prova edilir ve hastanın da fikri alınır. Bu aşamadan sonra gerekli düzeltmeler yapılıp gelen kaplamaların içine ve dişlerin üzerine özel yapıştırıcılar tekrar  sürülerek, kaplamalar yerlerine oturtulur. Genellikle ön dişler için uygulanan Bonding Yöntemi ‘nin, diğer kaplama yöntemlerine göre avantajları ise şöyledir:

  1. Uygulanan seans sayısı ve işlemin uygulanma süresi daha az olmaktadır
  2. Uygulama yapılan dişlerde doku kaybı oluşmamaktadır
  3. Uygulama esnasında ağrı oluşmadığı için, anesteziye de gerek kalmamaktadır
  4. Kaplamalarda kırılma gibi bir problem olduğunda kolay tamir edilebilir
  5. Uygulama sonrasında da kaplamalarda istenilen değişiklikler yapılabilmektedir
  6. Diğer kaplama yöntemlerine göre daha ucuza mal olmaktadır

Bonding Yöntemi ile İlgili Diğer Hususlar

Bonding Uygulaması sonrasında diş bakımı ve ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Sert ve kabuklu yiyeceklerin dişlerle kırılması, kaplamalara zarar verebilmekte ve kırılmalar oluşabilmektedir. Çay ve sigara gibi dişlerde leke yapan şeyler, kaplamalarında sararmasına ve lekelenmesine sebep olabilmektedir. Bunlar diş hekimleri tarafından beyazlaştırma yöntemi ile eski haline getirilebilir. Bonding Uygulaması en fazla üç saatte tamamlanmaktadır. Kaplamaların ömürleri ise, iyi bakıldığı takdirde 7 yıla kadar çıkmaktadır.