Hamilelik ve Dişler

Hamilelik, kadınların yaşayabileceği en güzel ve özel deneyimler içerisinde yer alır. Bir bebeğe sahip olmak, onunla aynı bedeni paylaşmak ve büyütmek her kadın için önemlidir. Hamilelik bir hastalık olmasa da mutlaka bu süre boyunca dikkat edilmesi gereken birtakım durumlar bulunur. Hem hamile kadının sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından bu noktalara kesinlikle dikkat etmek gerekir. Beslenme, sistemik hastalıklar, psikolojik durumlar ve en önemlisi diş sağlığı hamilelikte önem verilmesi gereken konular içerisinde yer alır. Hamilelik ve dişler arasındaki ilişki oldukça büyüktür çünkü kadın bedenini bir başkası ile paylaştığı için vücudu savunmasız kalabilir ve bu durum dişleri etkileyebilir. Bu nedenle diş sağlığına ve diş hastalıklarına hamilelikte daha fazla dikkat etmek gerekir.

Hamilelikte Diş Sağlığı Neden Önemlidir?

Ağız ve diş bakımının doğru, profesyonel şekilde yapılması çok önemlidir. Çünkü hamilelikte hem vücut hem de bebek daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar. Bu durumda da dişlere ulaşan kalsiyum miktarında azalma söz konusu olabilir. Dişler güçsüzleşebilir, çürümeye daha fazla yatkın olabilir. Diş kaybetmemek, daha fazla çürüğe sahip olmamak kadınlar için oldukça önemlidir. Hamilelik ve dişler konusunda mutlaka her hamile kadın bilgi sahibi olmalı, bakımını düzenli şekilde yapmalı ve beslenmesine de dikkat etmelidir. Hamile kadınlar bilmelidir ki yaşanılan diş problemleri bebeğin ileri ki dönemdeki diş gelişimini de fazlasıyla etkiliyor.

Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Diş Bakımı konusunda uzmanlardan bilgi almak gerekebilir. Böylece daha sağlıklı bir bakım gerçekleştirilebilir. Ayrıca uzman bir diş hekimine de düzenli şekilde görünmenin faydası bulunur.

Tatlı yenilirse mutlaka dişler hemen fırçalanmalıdır, eğer gebe kusuyorsa kustuktan sonra ağız temizliğine dikkat etmelidir, günde en az iki kez diş fırçalama ve diş ipi kullanımı tavsiye ediliyor, kalsiyum alımına kesinlikle önem verilmelidir çünkü hem dişlerin hem bebeğin hem de kadın vücudunun kalsiyuma fazlasıyla ihtiyacı bulunur. Hamilelere özel gargaralar kullanılabilir böylece diş eti hassasiyeti azalır, ilk üç ay ve son üç ay diş tedavilerinden uzak durmak gerekir. Bu durumlara dikkat edilirse Hamilelik ve dişler ilişkisi doğru şekilde ilerler.

Hamilelikte Diş Sağlığı İçin Beslenme

Her hamilelik diş kaybına yol açmaz. Ancak diş kaybetmemek için ise mutlaka beslenmeye dikkat etmek gerekir. Bol sebze, süt ve süt ürünleri, A-C-D vitaminlerinden zengin olan besinler mutlaka tüketilmelidir. Diş sağlığı için mutlaka bu tarz beslenme kurallarına çokça dikkat etmek gerekir. Ayrıca hamilelikte diş sağlığı için bazı tavsiyelerimiz olacak.  Bunları madde madde dikkatlice okuyup uygulamanızda fayda var. İşte tavsiyelerimiz;

Hamilelikte Diş Sağlığı İçin Tavsiyeler

  • Her gün en az iki defa diş fırçalama yapılmalı ayrıca diş ipi kullanmalısınız.
  • Tatlı canınız çekecektir. Ancak tatlı yedikten sonra her defasında dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Kusma vakalarından hemen sonra ağzınızı iyice çalkalamalısınız.
  • Diş etlerinizin kanama olasılığı sizi diş fırçalamadan vaz geçirmemeli.
  • Ağız bakımı ve dişleri rahatlatmak için özellikle kaya tuzu ile hazırlanmış ılık su ile gargara yapabilirsiniz.
  • Bu dönemde özellikle kalsiyum alımına çok dikkat etmelisiniz.
  • Çok zorunluluk olmadıkça röntgen çekimi işlemlerinizi hamilelik sonrasına erteleyebilirsiniz.
  • Kapsamlı diş tedavileri dahil acil olmayan tüm tedavilerinizi doğum sonrasına erteleyebilirsiniz.
  • Özellikle hamilelik döneminizde doktor tavsiyesi dışında ağrı kesici yada antibiyotik kullanmamalısınız.
  • Kadın doğum doktorunuzla birlikte hareket etmeli ve tavsiyelerini uygulamalısınız.