Çene Eklem Tedavisi

Günümüzde pek çok kişi çeşitli çene eklem sorunları  ile karşı karşıya kalabiliyor. Alt çeneyle üst çeneyi birbirine bağlayan bölümde çene eklemi bulunur. Burada kemiksel ya da yumuşak dokularda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Genel olarak yüz bölgesine doğrudan yansıyan ağrılar çok farklı türde ya da şiddette olabiliyor.

Örnek vermek gerekirse göz bölgesine, kulak ön kısmına, yanakta yer alan kaslara, çene altı bölümüne ve şakaklara doğru gelen ağrıların yaygın olarak tespit edilen sebeplerinden biri çene eklemi rahatsızlıkları olarak karşımıza çıkıyor. Bu ağrılara genelde eklemlerden gelen farklı sesler, çenenin birden kilitlenme durumu, ağzı açarken çenenin diğer bir yana doğru kayması gibi durumlar da kendini gösterebiliyor.

Ancak tabiki tüm bunların yanı sıra, çene eklem tedavisi sayesinde bu sorunlardan kurtulmak mümkün oluyor.

image021

Çene Eklemi Sorunları Belirtileri Nelerdir?

Çene eklem tedavisi sürecine geçilmeden önce ilk olarak ilgili doktor tarafından söz konusu rahatsızlığa dair bir teşhisin konulması gerekiyor. Bunun için de hastanın birtakım belirtileri, sorunları kendinde net olarak tespit etmesi gerekiyor.  Bu aşamada belirtiler genelde şu şekilde kendini gösterebilmektedir;

  • Çene hareketleri esnasında ve yemek yerken devamlı olarak artan şiddetli bir ağrı,
  • Çenede oluşan kıtlama,
  • Çenenin tutukluk yapması,
  • Kulak, şakak ve yanak gibi organlarda ortaya çıkan ağrı,
  • Uyku sırasında dişlerin istemsizce sıkılması,
  • Yüzde değişik şişlikler

gibi daha pek çok belirti yaşanabilir. Dahası bu belirtilere ek olarak kişinin hayat tarzında ve doktorun hastada tespit ettiği farklı belirtiler de olabilir.

diş ağrısı

Bu Rahatsızlık Neden Oluşur?

Çene eklemi sorunu genele bakıldığında kronik bir rahatsızlık olmasına karşın; kimi durumlarda da kişinin şikayetleri; bir trafik kazası, zorlu bir diş çekimi, stres, o bölgeye alınan darbe ve genel anestezi gibi farklı sebeplerle birden de kendini gösterebilmektedir. Eklem bölgesi yapı olarak karışık olduğu için Çene eklem tedavisi de, daha önce bu konuda çalışmalar yapmış, tecrübe sahibi bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Kişinin ağrılarının temel sebebini ortaya koymak ve tedavisini yapmak için ortodontist, çene cerrahı, kulak burun boğaz uzmanı ve fizik tedavi uzmanının tedavi sürecinde birlikte çalışması oldukça mühim olan bir konudur.

Çene Eklemi Sorunlarında Tedavi Yöntemi Nedir?

Bu rahatsızlığın cerrahi olmayan tedavi alternatifleri arasında stres tedavi yöntemi, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve eklem plağı gibi farklı seçenekler tercih edilebilir. Aynı zamanda bir de hastalığın sebeplerinin ortadan kaldırılması amacıyla ortodontik tedavi ya da protetik restorasyon gibi kalıcı çözüm getiren tedaviler de Çene eklem tedavisi için uygulanabilir. Artosentez, botox uygulaması, artroskopi ve çeşitli eklem uygulamaları gibi farklı cerrahi tedaviler de sürece dahil edilebilir.